Intern geheugen

5 tekenen die erop wijzen dat je je intern geheugen moet upgraden

Is je pc de laatste tijd wel erg langzaam of reageert hij heel slecht? Dan is de kans groot dat je meer intern geheugen nodig hebt. Maar hoe weet je zeker dat het aan het intern geheugen ligt? Wij geven je 5 tekenen die daarop wijzen.

1. Je computer start langzaam op

Het liefst willen we dat onze pc in enkele seconden is opgestart, maar vaak lijkt het een eeuwigheid te duren. Een traag startende computer wijst doorgaans op een behoefte aan meer intern geheugen. Omdat bij het opstarten van je systeem er heel veel applicaties tegelijkertijd worden gestart, wordt het intern geheugen voor een hele uitdaging gesteld.

Wil je proberen je pc sneller te maken zonder upgrade? Kijk dan eens naar de programma’s die automatisch mee opstarten wanneer je je computer aanzet. Deze applicaties vragen allemaal om intern geheugen, maar heb je vaak helemaal niet meteen nodig bij het gebruiken van je pc en kun je net zo goed later opstarten. Controleer dit dus bij het programmabeheer.

Langzame pc

2. Je programma’s laden langzaam

Heb je last van lange laadtijden bij het opstarten van een programma? Hoe meer applicaties je installeert en gebruikt op je pc, des te groter de kans dat je computer traag wordt. Je harde schijf slaat namelijk allerlei tijdelijke bestanden op die niet altijd automatisch verwijderd worden als je ze niet meer nodig hebt.

Een eenvoudige manier om je computer zonder upgrade sneller te maken, is met een zogenoemde disk defrag, registry defrag of opschoonprogramma dat registerfouten weghaalt en onnodige tijdelijke bestanden verwijdert. Een populair opschoonprogramma is bijvoorbeeld CCleaner.

Merk je echter dat het opschonen van je systeem weinig verschil meer maakt en heb je nog een redelijk beperkte hoeveelheid intern geheugen in je pc, dan kun je je systeem het best boosten met een geheugenupgrade.

3. Meerdere programma’s tegelijkertijd laden is een crime

Hoe meer programma’s er op je computer staan, hoe meer werk je computer heeft. Daar komt nog bij dat je pc het extra zwaar krijgt als je meerdere programma’s tegelijkertijd wilt laden. Bepaalde applicaties vragen op de achtergrond ook nog om heel veel aandacht van je systeem en leiden dus tot een tragere computer.

Om de prestaties van je pc te verbeteren, helpt het om te kijken welke ‘intensieve’ programma’s je kunt verwijderen omdat je ze toch niet gebruikt. Als dit weinig oplevert, helpt een geheugenupgrade je waarschijnlijk verder.

4. Pagina’s laden maar half of helemaal niet

Bij regelmatig gebruik van je computer hopen ongewenste bestanden zich al gauw op. Dit komt door te internetten, het onverwacht opnieuw opstarten van je pc, maar bijvoorbeeld ook door programma’s die hun eigen tijdelijke data niet automatisch opschonen. Het resultaat is in elk geval altijd hetzelfde: vele honderden MB’s aan schijfruimte worden verspild en je systeem wordt onnodig overbelast.

5. Je krijgt regelmatig “low memory” of “out of memory” notificaties

Als je systeem weinig intern geheugen heeft, dan heeft alles op je pc daar last van. Het gebrek aan beschikbaar RAM-geheugen komt onder andere door gefragmenteerd geheugen en zogenaamde geheugenlekken.

Dat eerste treedt al gauw op bij normaal gebruik van je pc, alleen al door het openen, gebruiken en sluiten van applicaties. Het tweede probleem doet zich voor als een programma het RAM-geheugen dat het nodig heeft tijdens gebruik niet meer vrijgeeft als je de applicatie afsluit.

Heb jij regelmatig last van een of meer van bovenstaande problemen? Dan is de kans groot dat je baat hebt bij het upgraden van je intern geheugen. Met de Memory Advisor Tool of System Scanner Tool op Crucial.com ontdek je in een paar muisklikken welke upgrades geschikt zijn voor jouw systeem.

Meer blogberichten