Hoeveel RAM-geheugen heb je nodig?

Als je een nieuwe computer gaat kopen of je huidige pc wilt upgraden, is de hoeveelheid RAM-geheugen één van je aandachtspunten. Want hoeveel RAM-geheugen heb je nodig voor fatsoenlijke systeemprestaties?

Het antwoord op die vraag is niet voor iedereen hetzelfde, maar hangt ervan af hoe je je computer gebruikt en wat je budget is. Hoe dat precies zit, leggen we in dit artikel uit.

Een korte introductie

RAM-geheugen, ook wel intern geheugen, is niet het geheugen voor langetermijnopslag, maar het tijdelijke geheugen van je computer. Je hebt dit geheugen nodig voor alles wat je op je computer doet: internetten, e-mailen, video’s kijken, foto’s bewerken en gamen.

Hoe meer RAM, hoe sneller?

RAM-geheugen helpt je meerdere programma’s of applicaties tegelijkertijd te gebruiken, zonder dat je computer heel langzaam wordt. Is het RAM-geheugen te klein voor de hoeveelheid taken die jij tegelijkertijd wilt uitvoeren, dan merk je waarschijnlijk dat je computer traag reageert.

De verwachting dat meer RAM-geheugen ook leidt tot een snellere computer is dan ook logisch en klopt vaak wel, maar niet altijd. Het RAM-geheugen werkt namelijk nauw samen met de processor (CPU), die voor het rekenwerk zorgt. Als de verwerkingssnelheid van je processor achterblijft bij je RAM-geheugen, ervaar je alsnog weinig verschil.

Kijk dus goed naar het gebruik van je RAM-geheugen en processor op je computer, dan kun je het best inschatten waar de verbeterpunten liggen. Op Windows zie je dat bij Prestaties in Taakbeheer, op Mac binnen de Activiteitenweergave.

Afhankelijk van gebruiksintensiviteit

De benodigde hoeveelheid RAM hangt af van hoe jij je computer gebruikt. Af en toe iets opzoeken op internet en een tekst schrijven in Word – dat verbruikt weinig RAM. Ga je films kijken op Netflix, grote Photoshop-bestanden bewerken of Fallout spelen, dan schiet je verbruik al omhoog.

Ik gebruik mijn pc af en toe

Om iets op internet op te zoeken, een e-mail te versturen of muziek te luisteren. Ons advies: 2GB

Ik gebruik mijn pc regelmatig

Voor intensiever internetten, e-mailen, tekstverwerken in Word, eenvoudige grafische programma’s, simpele games, muziek luisteren, video’s kijken en multitasken. Ons advies: 2GB – 4GB

Ik gebruik mijn pc intensief/ik ben student

Voor intensiever internetten, e-mailen, tekstverwerken, foto’s en video’s bewerken, grafische programma’s, gaming en veel multitasken. Ons advies: 4GB – 8GB

Ik ben een grafisch designer of intensief gamer

Voor spelen van high performance games, afbeeldingen en video’s bewerken, HD video’s, grafisch design of 3D-ontwerpen en veel multitasken. Ons advies: 8GB – 16GB

Kortom, hoe meer je gaat multitasken en hoe zwaardere taken je uitvoert op je computer, hoe meer RAM-geheugen je nodig hebt. Om te bepalen hoeveel RAM-geheugen je nodig hebt, moet je dus kijken welk type pc-gebruiker jij bent.

Over het algemeen geldt dus: 2GB RAM is voor het absolute basisgebruik. Ben je een casual maar niet heel intensieve gebruiker, dan moet 4GB volstaan. Voor het intensievere werk wordt 8GB aangeraden, met uitschieters naar 16GB.

De volgende stap

Voldoende RAM-geheugen is heel belangrijk, maar er zijn meer onderdelen in je systeem die invloed hebben op de snelheid van je computer. Wil je bijvoorbeeld dat je systeem sneller opstart en programma’s vlugger start, dan heb je ook baat bij een SSD. Je boekt de meeste snelheidswinst door aandacht te besteden aan al deze componenten.

Het juiste geheugen vinden

Koop je een nieuwe computer? Dan hoef je alleen te kijken of de systeemspecificaties passen bij jouw wensen. Maar ga je je huidige systeem upgraden, dan wil je ook weten of het RAM-geheugen van jouw voorkeur wel in je computer past.

Goed om te weten: DIMM geheugen is gemaakt voor desktops, SODIMM’s zijn voor laptops (en hebben daarom een kleiner formaat). Zowel DIMM’s als SODIMM’s zijn verkrijgbaar in de varianten DDR, DDR2, DDR3 en DDR4. Welke variant je precies nodig hebt, hangt af van hoe je pc gebouwd is.

Wil je opzoeken welk RAM-geheugen er in jouw pc past? Voer dan de gegevens van je computer in de productconfigurator (op onze Amerikaanse site) in en je krijgt een overzicht van de mogelijkheden voor jouw systeem.

Productconfigurator
Gebruik de Crucial productconfigurator om te kijken welk RAM-geheugen in jouw pc past.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten via onze Facebookpagina!

Meer blogberichten