RAM-geheugen upgraden? Houdt hier rekening mee!

Wanneer jij je pc wilt upgraden is een van de eerste verbeteringen waar je aan denkt: het geheugen. In ons vorige artikel gaven we al aan hoe je bepaalt hoeveel RAM-geheugen je nodig hebt, maar waar moet je rekening mee houden als jij je geheugen wilt uitbreiden?

Het uitbreiden van je intern geheugen is een van de voordeligste manieren om de prestaties van je pc of laptop toe te laten nemen. Je programma’s laden sneller en draaien beter. Je kan meer programma’s op hetzelfde moment gebruiken en ook de snelheid van je pc zal aanzienlijk toenemen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je het geheugen kunt vervangen. In dit artikel geven je een overzicht van de belangrijkste onderdelen!

1. DIMM of SO-DIMM

Belangrijk om te onthouden is het verschil tussen DIMM en SO-DIMM. Pc’s beschikken over DIMM geheugen en zijn ongeveer twee keer zo lang als de SO-DIMM modules. Omdat laptops over het algemeen kleiner zijn en dus minder ruimte hebben, hebben zij SO-DIMM geheugen. Deze modules zijn iets kleiner, maar zeker niet minder krachtig.

Memory Crucial

2. DDR3 vs. DDR4

De derde generatie DDR is de DDR3. Deze generatie verbruikt minder energie dan een DDR2 en is daardoor nog efficiënter. De DDR3 is ten opzichte van de DDR2 16% zuiniger en werkt op 1,5 volt. De vierde generatie, het DDR4 geheugen is nog sneller, heeft meer capaciteit en is zuiniger per chip. Doordat hier het voltage nog verder omlaag gegaan is, heeft de DDR4 een lager energieverbruik van 20% ten opzichte van de DDR3. Alleen als je de juiste geheugenmodule plaatst, kan het intern geheugen zorgen voor een snellere computer of laptop.

  • Moederbord
    Het grote verschil van de DDR4 modules is dat ze een andere aansluiting hebben dan de DDR3. Zo kan je dus niet per ongeluk een DDR3 module plaatsen in een DDR4 geschikt moederbord. Het is dus belangrijk om te kijken wat voor soort module er nu in zit. Je kunt namelijk niet zo maar overstappen van DDR3 naar Double Data Rate 4. Via onze Amerikaanse configurator kun je precies zijn welke module past in jouw laptop of pc. DDR3 en DDR4 zijn in zowel DIMM als SO-DIMM te krijgen.
  • Overdrachtssnelheid
    Het andere verschil is dat de overdrachtssnelheid een stuk omhoog gegaan is. De overdrachtssnelheid is uitgedrukt in het aantal overdrachten, oftewel Megatransfer, per seconde (MT/s). De MT/s is de eenheid die aangeeft hoeveel overdrachten van data per seconde plaats vinden. De naam Double Data Rate komt hier vandaan. Het werkgeheugen kan twee keer zoveel data verplaatsen ten opzichte van de data waar het mee werkt en dit zorgt voor meer bandbreedte.

Bij het veranderen van je pc geheugen kan in principe maar weinig mis gaan. Bij je pc open je de behuizing en dan is de plaatst waar het geheugen thuishoort eigenlijk al meteen zichtbaar. Bij laptops is het vaak zo dat je alleen een klepje aan de onderkant open maakt en dan meteen op de juiste plek zit. Natuurlijk kan het zo zijn dat je soms wat meer handelingen moet verrichten zoals een toetsenbord vervangen, maar in de meeste gevallen is het inbouwen dus appeltje eitje. Het inbouwen is zo gepiept, maar de voorbereiding duurt langer. Bereid je dus goed voor!

Meer blogberichten