Houd je SSD in topconditie! Bekijk onze tips.

We kunnen er niet meer omheen: Met Solid State Drives (SSD’s) laat je je computer sneller werken en verhoog je de prestaties. Een SSD versnelt alles dat schijftoegang vereist; van de opstarttijd van je computer tot aan het laden van applicaties. Om je Solid State Drive geen snelheid te laten verliezen zijn er een aantal tips en tricks die je kunt volgen.

Hierdoor kan je optimaal gebruik blijven maken van supersnelle prestaties. Volg onderstaande tips en alles blijft soepel draaien en de prestatie zal na verloop van tijd niet teruglopen.

Defragmenteren is niet nodig

SSD’s hoef je niet te defragmenteren vanwege de vele lees- en schrijfacties die daarbij ontstaan. Defragmentatie kan de snelheid van een normale hard drive verbeteren, maar bij een SSD verhoogt het de prestatie niet en kan het zelfs een negatieve impact hebben op de prestaties. Maar als je niet defragmenteert, hoe zorg je er dan voor dat je Solid State Drive optimaal blijft functioneren? Wis en versterk jouw ssd-cellen die niet in gebruik zijn door gebruik te maken van het TRIM-commando. Het kan zijn dat jouw systeem dit automatisch uitvoert. Hier check je hoe je dit kunt zien. Als je naast je SSD nog een andere harde schijf gebruikt in hetzelfde systeem, valt het aan te raden om deze wel te defragmenteren zodat je harde schijf ook goed blijft werken.

Schakel schijfindexatie, Prefetch en Superfetch uit

Om perfecte prestaties te garanderen zijn er nog een aantal andere functies, naast defragmenteren, die je uit kunt schakelen. Indexeren is er hier een van. Door middel van Indexatie van de harde schijf gaat het zoeken van bestanden op je harde schijf sneller. Omdat een SSD van zichzelf al snel is, wordt het indexeren overbodig. Ook Prefetch en Superfetch zijn functies die je uit kunt zetten. Deze software zorgt er binnen Windows voor dat de programma’s die je veel gebruikt vooraf al in het RAM-geheugen geladen worden waardoor ze sneller opstarten. Met een SDD is dit niet nodig omdat de laadtijd veel korter is. Je zet dit uit door naar Start – Control Panel – System and Security – Administrative Tools – Services en dubbel klik op Superfetch. Kies bij Start type voor disabled.

Via Tekrevue.com

Breng het aantal schrijfbewerkingen terug

Een Solid State Drive gaat vele jaren mee, maar je SSD kan maar een beperkt aantal schrijfacties aan. Door het aantal schrijfacties terug te brengen kun je de levensduur echter aanzienlijk verlengen. Je kunt bijvoorbeeld je browser cache verplaatsen naar een extra hard drive. Een andere mogelijkheid is het uitschakelen van de Hybride Slaapstand. Dit levert je vrije schijfruimte op en zorgt ervoor dat het aantal schrijfbewerkingen drastisch vermindert. Een derde optie is door Systeemherstel uit te schakelen. Hierdoor is de computer niet meer te herstellen naar een eerdere staat, maar het levert wel extra schijfruimte op. Daarnaast wordt het aantal schrijfbewerkingen minder en blijft je SSD soepel presteren.

Houdt wat ruimte vrij

Naast het verlengen van de levensduur wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat de snelheid optimaal blijft. Je SSD wordt trager als je hem volledig opvult. Dit komt omdat je drive uit een aantal losse gevulde blokken bestaat die moeilijker vol te schrijven zijn dan lege blokken. Je kunt dit vergelijken met een halfvolle opbergbox; die is moeilijker te vullen dan een lege box. Het is slim om altijd wat ruimte over te houden. Voor het beste resultaat is het aan te raden om ongeveer 75% van de capaciteit te gebruiken.

Voeg een extra interne schijf toe

Een laatste tip die ervoor kan zorgen dat je optimale snelheid en prestatie houdt is het toevoegen van een extra interne schijf. Het is goed om op je SSD systeembestanden van Windows, geïnstalleerde programma’s en de games die je op dit moment aan het spelen bent op te slaan. Door een extra schijf toe te voegen verminder je het aantal schrijfacties op de SSD. Je extra schijf is ideaal om je MP3-bibliotheek, je persoonlijke documenten, downloads en films op te slaan, omdat deze bestanden geen profijt hebben van de snelheid van je SSD. Het is natuurlijk logisch dat je de meeste programma’s op je SSD wilt plaatsen zodat ze super snel laden. Maar grote programma’s die je niet zo vaak gebruikt kun je goed plaatsen op je hard drive.

Kijk welke tips jou kunnen helpen om de prestaties van je pc hoog te houden en houd je Solid State Drive in tip top conditie!

Meer blogberichten