Voordelen van een SSD in je gameconsole

Dat je je pc of laptop kunt upgraden met een Solid State Drive en hoe je dit kunt doen is al bekend. Maar voor de fanatieke gamers onder ons is het natuurlijk ook interessant om je next gen systeem een flinke boost te geven. Door middel van een aantal basis handelingen geef jij je PS4 of Xbox One de kracht die ze verdienen!

De laadtijden en snelheden verhogen is natuurlijk voor elke gamer een must. Moderne spelcomputers zoals de Ps4 en de Xbox One zijn over het algemeen voorzien van langzamere harde schijf. Sony en Microsoft hebben ervoor gekozen om de PS4 en Xbox One niet te voorzien van een SSD, maar om er een langzamere drive in te zetten om kosten te besparen. Door zelf een SSD in je gameconsole te zetten, of er op aan te sluiten, verlaag je de laadtijden en verhoog je de snelheid!

Significant snelheidsverschil

Een SSD is gemiddeld tussen de 5 en 20 seconden sneller dan de standaard harde schijf die gevestigd zit in jou gameconsole. Je zou kunnen zeggen: “Is dat alles?”, maar neem even in gedachten dat je opstarttijd, opslagtijd en het laden van levels significant sneller wordt. Door al deze afgeschaafde seconden is jouw gameconsole straks een stuk sneller.

PS4 controller

PlayStation 4

Bij de PS4 heb je de mogelijkheid om je interne harde schijf te vervangen voor een snellere Solid State Drive. Deze kun je makkelijk zelf plaatsen. De nieuwe drive moet voldoen aan een aantal eisen, zo moet het:

  • een 2.5-inch interne schijf zijn;
  • SATA specificaties gebruiken;
  • 9.5mm of dunner zijn.

Je kunt slechts één schijf gebruiken in je PS4, dus kies voor een SSD met een grote opslagmogelijkheid. Dan ga je er namelijk qua opslag niet op achteruit.

Xbox One

Ten opzichte van de PlayStation 4 is het bij de Xbox One iets makkelijker om een SSD te installeren. In plaats van dat je de SSD erin bouwt, sluit je ‘m extern aan. Hierdoor behoud je de interne harde schijf. Opstarttijden worden helaas niet sneller, aangezien de Xbox One vanuit de interne harde schijf opstart.

Xbox One controller

Xbox One controller

Resultaatgericht

Het is logisch dat jij je afvraagt hoeveel sneller je gameconsole dan is bij het spelen van jouw favoriete game. Vorig jaar heeft Bol.com uitgezocht wat het verschil in laadtijden, opstarttijden en opslagtijden bij een gameconsole met en zonder SSD is. Dit hebben ze voor verschillende games getest bij de Xbox One en de Ps4. De resultaten verschilden per game, maar het kwam er op neer dat een gameconsole met SSD de games tussen de 4 tot 30 seconden sneller laad. Dit zorgt voor veel minder irritatie tijdens het spelen van je games!

Eenvoudig te plaatsen

Ben je overtuigd dat een SSD in je gameconsole de moeite waard is, maar vraag jij je af wat je nu precies nodig hebt als je een SSD in je PS4 wilt plaatsen? Eigenlijk valt het reuze mee! In de video, van onze Amerikaanse collega’s, leggen ze precies uit hoe je het moet doen.

Al met al moet je natuurlijk zelf de keus maken of jij over wilt stappen op een SSD in je gameconsole, maar als we naar de cijfers kijken is het wellicht een goede keus. Daarnaast is omzetten makkelijker dan je denkt. In de Amerikaanse productconfigurator kun je checken welke Crucial SSD in jouw gameconsole past! Heb jij al een SSD in je gameconsole gezet? Deel dan je ervaring met ons!

Meer blogberichten