Onderdelen die de snelheid van je computer beïnvloeden

Welke componenten in je computer zijn belangrijk voor de snelheid?

Of je nu een nieuwe computer gaat kopen of je bestaande systeem wilt upgraden, het is altijd nuttig om te weten welke onderdelen de snelheid beïnvloeden. Vandaag vertellen we je daarom ook meer over de rol van de processor, intern geheugen en de harde schijf op de snelheid van je systeem.

Processor

De processor (ook wel CPU of Central Processing Unit) is verantwoordelijk voor het rekenwerk in je computer. Alle opdrachten die jij je computer geeft, worden teruggebracht tot een verzameling van berekeningen. De processor heeft als taak om die berekeningen uit te voeren.

Processor

Hoe heeft de processor dan invloed op de snelheid van je computer? Heel eenvoudig eigenlijk. Als je processor sneller is, betekent dit dat hij meer rekenkracht heeft en dus makkelijker taken kan uitvoeren. Een langzame processor heeft minder rekenkracht en dus meer moeite om diezelfde taken te verrichten.

Om computers efficiënter te maken, zie je steeds meer ‘multicore processoren‘. De processor heeft dan meerdere rekeneenheden en kan daardoor meerdere programma’s tegelijkertijd draaien, zonder dat je daar heel veel snelheid op verliest. Denk bijvoorbeeld aan een dual-core (2 rekeneenheden) of een quad-core processor (4 rekeneenheden).

Intern geheugen (RAM)

Een tweede component die de snelheid van je computer sterk beïnvloedt, is het intern geheugen (of RAM). Dit is het ‘tijdelijke’ geheugen van je computer. Het wordt gebruikt om snel toegang te krijgen tot bepaalde informatie zonder daarbij de harde schijf aan te hoeven spreken. Intern geheugen is niet bedoeld voor bestandopslag: als je je computer uitzet, wordt de inhoud op je RAM gewist.

DDR3 geheugen van Crucial

Hoe meer RAM er in je computer zit, des te hoger de capaciteit van je systeem. Met meer intern geheugen is het voor je computer makkelijker om grote bestanden en zware programma’s te verwerken.

OpposingViews vergelijkt het met het zoeken naar een document op een klein of groot bureau: hoe groter het bureau, des te makkelijker je stapeltjes kunt maken en een document te pakken. Op een klein bureau liggen alle documenten op één stapel, waardoor het langer duurt voor je vindt wat je zoekt.

Het intern geheugen is niet hetzelfde als de harde schijf: het intern geheugen is niet bedoeld voor permanente opslag van data, de harde schijf wel (is bedoeld voor opslag van bestanden en programma’s).

Harde schijf (permanente opslag)

In tegenstelling tot intern geheugen, is de harde schijf in je computer wél bedoeld voor permanente opslag van bestanden en programma’s. Als je je computer afsluit, blijft deze data dus gewoon opgeslagen. De grootte van de harde schijf bepaalt hoeveel gegevens je er kunt opslaan.

Crucial harde schijf: SSD

Kijken we weer naar de vergelijking van OpposingViews, dan kun je je harde schijf zien als een grote of kleine archiefkast. Hoe groter de kast, hoe meer ruimte je hebt om je documenten in op te bergen als je klaar bent met werken.

Hoe groter je harde schijf, hoe meer bestanden en programma’s je dus kunt opslaan. Maar groter betekent niet per se dat je harde schijf ook sneller is! Er bestaat bijvoorbeeld een groot prestatieverschil tussen HDD’s en SSD’s. In een eerder artikel leggen we uit waarom een ‘solid state drive’ je computer sneller maakt dan een traditionele harde schijf.

Ook niet onbelangrijk: de videokaart

De videokaart zorgt voor de vertaling van je beelden uit je computer naar je beeldscherm. Standaardgebruikers hebben vaak geen aparte videokaart nodig; voor hen volstaat de ingebouwde oplossing.

Gamers willen echter wel een losse videokaart voor een betere spelervaring. De hoeveelheid geheugen, snelheid en het type kaart bepalen hoe goed de spellen tot hun recht komen op beeld. Chris Angelini publiceerde in december op Tom’s Hardware nog een interessant, uitgebreid artikel over de ‘Best Graphics Cards for the Money‘.

Al deze componenten spelen dus een rol in de snelheid van je computer. Vaak loont het om te kijken of je je bestaande computer kunt ‘upgraden’ door een aantal van deze componenten te vervangen. Schaf je toch liever een nieuwe pc aan, let dan goed op de prestaties van deze onderdelen en laat je adviseren over wat het best bij jouw gebruikerswensen past.

Meer blogberichten